Diagnostyka kandydozy i przepuszczalności jelitowej u pacjentów Warszawskiego Hospicjum dla Dzieci - Dangel, Tomasz; Januszaniec, Artur; Stradomska, Teresa Joanna; Murawska, Małgorzata; Karkowska, Magdalena; Kozera, Katarzyna (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2013)
Dotychczas stosowane badania mikrobiologiczne w diagnostyce zakażeń Candida u pacjentów hospicjum domowego dla dzieci – w świetle nowej wiedzy na temat nieszczelności jelit – uznano za niewystarczające. Dokonano oceny nowych metod diagnostycznych: wskaźnika D-arabinitolu do L-arabinitolu w moczu oraz testu absorpcji cukrów. Za pomocą tych badań rozpoznano inwazyjną kandydozę u 43%, natomiast nieszczelność jelit u 46% badanych. Wykazano istotne statystycznie zależności między nieszczelnością jelit a wiekiem, antybiotykoterapią i stosowaniem mikstury oczyszczającej. Stwierdzono pozytywną zależność między dietą wysokowęglowodanową i kandydozą. Wykazano, że obydwa badania są przydatne i mogą być wykonywane w warunkach domowych przez pielęgniarki hospicjum.