Wieloletnia obserwacja chorej stosującej Instanyl do leczenia bólów przebijających występujących w przebiegu zaawansowanego procesu nowotworowego - Furman, Iwona; Stypuła-Ciuba, Beata Jadwiga (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2013)
Opis przypadku dotyczy 75-letniej chorej leczonej w Poradni Leczenia Bólu Przychodni Specjalistycznej Prosen. Pacjentka z zaawansowaną chorobą nowotworową uczestniczyła w badaniu klinicznym, które miało na celu ocenę skuteczności i bezpieczeństwa stosowania preparatu donosowego fentanylu w leczeniu epizodów bólu przebijającego. Protokół badania klinicznego przewidywał udział w fazie otwartej leczenia tak długo, jak będzie wymagała tego sytuacja kliniczna chorego lub do czasu dostępności i refundacji preparatu w lecznictwie otwartym. Przedstawiona chora przyjmowała lek badany (Instanyl) w stabilnych dawkach od 2007 r. W przypadku tej chorej wieloletnie przyjmowanie preparatu Instanyl było skuteczne, bezpieczne i w istotny sposób wpłynęło na poprawę jakości jej życia.