Porównanie skuteczności czterech modeli terapii grupowej w poprawie jakości życia kobiet w okresie menopauzalnym - Jafary, Forugh; Afzali, Leila (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Cel pracy: Celem badania było porównanie skuteczności terapii grupowej opartej na sensie życia, samoocenie, wyobrażeniu własnego ciała lub kombinacji tych trzech czynników w poprawie jakości życia kobiet w wieku menopauzalnym. Materiał i metody: Badana grupa objęła 54 menopauzalnych kobiet (45–55 lat) wybranych z różnych centrów kulturowych Teheranu. Wyodrębniono 4 eksperymentalne grupy (z terapią oparta na sensie życia, samoocenie, wyobrażeniu własnego ciała i kombinacji tych 3 czynników) oraz grupę kontrolną. Zastosowano quality of life questionnaire (sf-36) przed badaniem, w jego trakcie i jako follow-up (3 miesiące po terapii grupowej) w każdej z pięciu grup. Sesje terapii grupowej odbywały się 12 razy (przez 3 miesiące). Do analizy statystycznej użyto testu analizy wariancji, testu follow-up Schefe’a i analizie kowariancji. Wyniki: Wyniki analizy kowariancji wykazały istotną poprawę jakości życia jako wynik terapii grupowej opartej na sensie życia (p < 0,05), terapii grupowej opartej na samoocenie (p < 0,05) i opartej na kombinacji trzech czynników (p < 0,01). Terapia grupowa oparta tylko na wyobrażeniu własnego ciała nie skutkowała zmianami w jakości życia. Wyniki kontrolnych testów po 3 miesiącach wykazały utrzymanie się poprawy jakości życia Wnioski : Terapia grupowa oparta na kombinacji sensu życia, samooceny i wyobrażeniu własnego ciała skutkuje wyraźniejszą i bardziej długotrwałą poprawą jakości życia.