Choroby sromu – diagnostyka i leczenie - Sobstyl, Małgorzata; Tkaczuk-Włach, Joanna; Tarkowski, Rafał; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Chorobom sromu towarzyszą nieswoiste objawy, takie jak: świąd, ból oraz zmiany w zabarwieniu i strukturze sromu. Czynnikami dodatkowo utrudniającymi rozpoznanie są zmiany wynikające z reakcji alergicznych oraz z niedoboru estrogenów po menopauzie. Wśród łagodnych chorób sromu należy przede wszystkim wymienić zapalenia sromu, liszaj twardzinowy i liszaj płaski, śródnabłonkową neoplazję sromu ( vulvar intraepithelial neoplasia – VIN) oraz rzadkie choroby, m.in.: chorobę Behçeta, pozasutkową chorobę Pageta, zapalenie skóry Zoona.