Asymetrie obręczy barkowej i biodrowej u dziewcząt z bocznym skrzywieniem kręgosłupa i postawą skoliotyczną - Wilczyński, Jacek (Medical Studies/Studia Medyczne, 2013)
Cel pracy : Ocena asymetrii obręczy barkowej i biodrowej u dziewcząt w wieku 7–18 lat ze skoliozą i postawą skoliotyczną. Materiał i metody : Grupę badaną stanowiły dzieci zapisane do Międzyszkolnego Ośrodka Gimnastyki Korekcyjnej i Kompensacyjnej w Starachowicach. W badaniach wykonanych w czerwcu 2011 roku zastosowano komputerową fotogrametrię przestrzenną wykorzystującą efekt moiré. W zależności od zgodności rozkładów zmiennych z rozkładem normalnym oraz wartości skośności i kurtozy zastosowano testy parametryczne lub nieparametryczne. Zmienne zweryfikowano pod względem normalności rozkładu testem Shapiro-Wilka. Przeprowadzono także przesiewową analizę wariancji parametrów fizjologicznych krzywizn kręgosłupa w grupach wiekowych. Związek częstości i rodzaju wad w płaszczyźnie czołowej z wiekiem określono za pomocą testu χ 2 . Jako poziom istotności przyjęto p ≤ 0,05. Wyniki: Na podstawie wielkości kąta skrzywienia kręgosłupa wyodrębniono postawę skoliotyczną (1–9°) i boczne idiopatyczne skrzywienie kręgosłupa (≥ 10°); dzieci z postawą skoliotyczną było 21 (75%), a z bocznym idiopatycznym skrzywieniem kręgosłupa 7 (25%). Częstość i rodzaj wad w płaszczyźnie czołowej nie zależą od wieku badanych. U wszystkich badanych zaobserwowano asymetrię barków i łopatek. Częściej wyżej uniesione były lewy bark wraz z lewą łopatką. U większości badanych stwierdzono obniżoną prawą stronę miednicy. Częściej występowała rotacja tylna lewej kości biodrowej. Wnioski : Wartości współczynników asymetrii WBM, WBK, WBC potwierdzają asymetrię obręczy barkowej i miednicznej. Analiza wariancji nie wykazała istotnych związków asymetrii obręczy barkowej i biodrowej z wiekiem badanych.