Wiedza rodziców lub opiekunów na temat astmy oskrzelowej u dziecka. Udział pielęgniarki w edukacji zdrowotnej rodziców lub opiekunów oraz chorego dziecka - Langier, Katarzyna; Czarny-Działak, Małgorzata (Medical Studies/Studia Medyczne, 2013)
Cel pracy: Weryfikacja i ocena wpływu poziomu wiedzy rodziców lub opiekunów na temat astmy oskrzelowej u dziecka na efektywność leczenia oraz określenie roli edukacji zdrowotnej w przewlekłej astmie oskrzelowej i udziału pielęgniarki w edukacji rodziców lub opiekunów dziecka chorego na astmę. Materiał i metody: W badaniu zastosowano metodę sondażu diagnostycznego. Wykorzystano kwestionariusz ankiety własnego opracowania składający się z 30 pytań poprzedzonych instrukcją. Ankietę przeprowadzono wśród 75 rodziców dzieci chorych na astmę oskrzelową. Wyniki : Wiedza rodziców nie jest zadowalająca, chociaż rodzice deklarują dobrą znajomość problematyki związanej z chorobą dziecka. Wnioski : Ze względu na przewlekły charakter astmy oskrzelowej istnieje konieczność włączenia edukacji zdrowotnej do kompleksowego postępowania leczniczo-pielęgnacyjnego u dzieci chorych na astmę oskrzelową. Stwierdzono także istotny udział wykwalifikowanej pielęgniarki w procesie edukacji. Zaobserwowano, że na poziom wiedzy rodziców nie wpływa czas trwania choroby, ale efektywność edukacji zdrowotnej. Zadowalający poziom wiedzy rodziców koleruje z efektywnością leczenia astmy oskrzelowej u dziecka. Edukacja zdrowotna stanowi istotny element profilaktyki powikłań astmy.