Ciąża ektopowa w bliźnie po cięciu cesarskim – opis przypadku - Niziurski, Piotr; Rudziński, Rafał; Adamczyk-Gruszka, Olga; Gruszka, Jakub (Medical Studies/Studia Medyczne, 2013)
Blizna po przebytym cięciu cesarskim jest jedną z najrzadszych lokalizacji ciąż ektopowych. Zbyt późne rozpoznanie i/lub leczenie może spowodować pęknięcie macicy, konieczność jej usunięcia i znaczący wzrost chorobowości wśród matek. W pracy przedstawiono trudny diagnostycznie przypadek 29-letniej kobiety, u której stwierdzono 7-tygodniową ciążę w bliźnie po przebytym cięciu cesarskim i znacznie zwiększone wartości stężeń gonadotropiny kosmówkowej (-hCG) w surowicy. W trakcie laparotomii usunięto ciążę i zszyto ranę bez konieczności usunięcia macicy.