Wybrane aspekty oogenezy i folikulogenezy - Grygoruk, Cezary; Sieczyński, Piotr; Ratomski, Karol; Grusza, Mirosław; Mrugacz, Grzegorz (Medical Studies/Studia Medyczne, 2013)
Proces oogenezy oraz folikulogenezy rozpoczyna się bardzo wcześnie w życiu płodowym i jest kontynuowany do zakończenia okresu rozrodczego. Pomimo wielu przeprowadzonych badań mechanizm inicjujący wzrost pęcherzyków pierwotnych nie został do końca poznany. Proces dojrzewania oocytu rozpoczyna się od chwili rekrutacji pęcherzyka pierwotnego i trwa aż do momentu owulacji. Polega on na syntezie i akumulacji odpowiedniej liczby i rodzaju związków oraz redystrybucji organelli komórkowych wewnątrz oocytu niezbędnych w procesie zapłodnienia i wczesnego rozwoju zarodkowego. Złożoność i wielokierunkowość mechanizmów oraz czynników biorących udział w procesie oogenezy wskazują na konieczność prowadzenia dalszych badań dotyczących tego zagadnienia. Dokładniejsze zrozumienie procesu oogenezy i folikulogenezy umożliwi w przyszłości opracowanie bardziej efektywnych metod leczenia wielu schorzeń ginekologicznych, onkologicznych oraz endokrynologicznych.