Brachyterapia w leczeniu nowotworów głowy i szyi - Skowronek, Janusz; Wierzbicka, Małgorzata (Postępy w chirurgii głowy i szyi/Advances in Head and Neck Surgery, 2004)
W pracy przedstawiono zasady ogólne brachyterapii, wskazania do leczenia oraz wyniki leczenia nowotworów głowy i szyi przy zastosowaniu tej metody. Kolejno omówiono wskazania do zastosowania brachyterapii w przypadku poszczególnych lokalizacji pierwotnych nowotworów języka, dna jamy ustnej, podniebienia twardego, policzka, gardła środkowego, nosogardła, wargi, przedsionka nosa. Przedstawiono wybrane wyniki samodzielnej brachyterapii oraz skojarzonej z teleterapią nowotworów głowy i szyi na przykładzie raka dna jamy ustnej, gardła środkowego oraz wznów nowotworowych w regionie głowy i szyi.