Uderz w lekarza, pacjent oberwie - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2013)
W rozmowie „Menedżera Zdrowia” Maciej Hamankiewicz , prezes Naczelnej Rady Lekarskiej – o urzędniczych ograniczeniach dyrektywy transgranicznej, absurdach obowiązującego prawa, jak NFZ uderza w lekarzy prowadzących poradnie specjalistyczne w Polsce gminnej i powiatowej, a także o tym, że nad systemem ochrony zdrowia zbierają się czarne chmury, bo jego finansowanie jest ściśle uzależnione od wpływu składki na NFZ. Gdy więc tylko mamy do czynienia ze złą koniunkturą gospodarczą, z kryzysem, natychmiast przekłada się to na niższy wpływ ze składek, a więc i mniej pieniędzy na zdrowie. W ten sposób ściśle uzależniono finansowanie leczenia od stanu gospodarki. A to bardzo poważny błąd.