Czarne chmury - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2013)
Sytuacja szpitali już teraz jest coraz trudniejsza, a w 2014 r. według wszelkich oznak po raz kolejny się pogorszy. Powiązanie finansowania systemu ze ściągalnością składki zdrowotnej sprawia, że każdy kryzys gospodarczy uderza w ochronę zdrowia bardzo boleśnie. Zwłaszcza że nie wypracowano żadnego mechanizmu buforującego wpływ wahań koniunktury na wielkość pieniędzy w systemie. Kroplą, która może przelać czarę, jest przygotowywana nowelizacja ustawy o świadczeniach zdrowotnych finansowanych z pieniędzy publicznych, która pozwoli dyrektorom oddziałów aneksować obowiązujące umowy do końca 2015 r. Nowela ta, pomijając inne jej bulwersujące zapisy, zamrozi patologie na kolejne dwa lata, ale przede wszystkim zamrozi wyceny świadczeń. A tego już szpitale i przychodnie mogą nie wytrzymać. Niewykluczone też, że bunt wzniecą samorządowcy, zwłaszcza powiatowi, którzy obarczeni są obowiązkiem pokrywania strat podległych im szpitali bądź przekształcenia ich w spółki.