Algorytm „Menedżera Zdrowia” - Gilewski, Dariusz; Kozierkiewicz, Adam (Menedżer Zdrowia, 2013)
Największym rynkiem szpitalnym jest Warszawa – kontrakty opiewają na kwotę 2,751 mld zł, dalej jest Poznań – 1,171 mld zł, Kraków – 1,150 mld zł. Na końcu listy znajduje się Radom – 199 mln zł. Czy centrala NFZ sprawiedliwie dzieli pieniądze między regiony? Redakcja „Menedżera Zdrowia” postanowiła przyjrzeć się kilku szczegółom z pomocą ekspertów i na podstawie twardych danych. Bo na ogół w odpowiedzi na pytanie o to, jak dzielone są pomiędzy regiony pieniądze NFZ, słyszymy formułę wytrych – „według algorytmu”. Kwota przeznaczona przez NFZ na kontraktowanie wyłącznie szpitalnych usług medycznych w Polsce zwiększyła się z 20,4 mld zł w 2008 r. do 25,8 mld zł w 2013 r., co oznacza wzrost o 26 proc. Najwięcej na ten cel wydają oddziały wojewódzkie NFZ: mazowiecki (4,2 mld zł), śląski (3,1 mld zł) i wielkopolski (2,3 mld zł).