Publiczne kopalnie długów - Wieczorkowska, Anna (Menedżer Zdrowia, 2013)
Z powodu coraz większych problemów w finansowaniu ochrony zdrowia w całej Europie obserwuje się trend do jej ekonomizacji, czyli do wzrostu udziału kapitału prywatnego, wprowadzania mechanizmów rynkowych oraz adaptacji prywatnych zasad zarządzania i efektywności. Najbardziej radykalne zmiany zmierzające do zwiększenia efektywności funkcjonowania lecznictwa zamkniętego przeprowadza się od wielu lat w Niemczech. W tym kraju sprywatyzowano najwięcej placówek i sprzedano pierwszy szpital uniwersytecki. Mimo to okazuje się, że najlepszym rozwiązaniem dla szpitali jest działalność nonprofit .