Keine Grenzen - Bogucki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2013)
W ankiecie wykonanej na zlecenie Komisji Europejskiej w 2007 r. aż 53 proc. Europejczyków i 57 proc. Polaków odpowiedziało pozytywnie na pytanie: „Czy zdecydowałbyś się na podróż do innego kraju Unii Europejskiej, aby otrzymać świadczenie medyczne?”. Podczas gdy polscy decydenci liczą potencjalne straty spowodowane dyrektywą transgraniczną, świadczeniodawcy szykują się na przyjęcie zagranicznych pacjentów. Ilu ich będzie? Brakuje analiz, które wskazywałyby na wpływ wprowadzenia dyrektywy unijnej na turystykę zdrowotną do Polski po 25 października tego roku.