Ucieczka do przodu - Boruszkowska, Agnieszka (Menedżer Zdrowia, 2013)
W ciągu 7 miesięcy 2013 r. resortowi zdrowia udało się skierować do Sejmu tylko jeden liczący się akt prawny – tzw. małą nowelizację ustawy refundacyjnej. Substytutem reform ma być likwidacja Narodowego Funduszu Zdrowia, jednak o publicznej debacie też trudno mówić. Być może dlatego, że jeśli chodzi o narodowego płatnika, zmian chcą wszyscy. Za to duże zmiany zapowiadane są w onkologii. Ma powstać Narodowy Instytut Onkologii na wzór amerykańskiego National Cancer Institute. Tymczasem fikcją jest nocna i świąteczna pomoc lekarska. Zamiast zmieniać system ochrony zdrowia, z którego nikt nie jest zadowolony, funduje się jakiś obłęd kontroli. A system jest coraz mniej przyjazny zarówno dla pacjentów, jak i pracowników.