Braki leków, czyli cena globalizacji - Zygadło, Ewa (Menedżer Zdrowia, 2013)
W dobie coraz większej koncentracji przemysłu farmaceutycznego oraz rozwinięcia się zjawiska wytwarzania kontraktowego może się zdarzyć, że kłopoty jednego wytwórcy, np. z USA, wpłyną na dostępność leków także w Polsce. Dlatego o brakach leków od kilku lat dyskutują uczestnicy rynku farmaceutycznego w wielu krajach. Dotychczas jednak, mimo wysiłku agencji rządowych, wytwórców, środowisk farmaceutów i lekarzy oraz pacjentów, nie znaleziono sposobu na rozwiązanie czasowych lub stałych niedoborów produktów leczniczych. Amerykańska Agencja do spraw Żywności i Leków (FDA) uważa, że powodem dwóch trzecich sytuacji związanych z brakami leków są problemy dotyczące jakości w miejscu wytwarzania.