Oczekiwania emocjonalne oraz kontrola emocji pacjentów z rakiem jelita grubego po wyłonieniu stomii jelitowej - Glińska, Jolanta; Malesza, Monika; Lewandowska, Małgorzata; Miller, Renata; Dziki, Łukasz; Dziki, Adam (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2013)
Wstęp: Choroba nowotworowa to okres szczególnie trudny w życiu każdego człowieka, dlatego też we współczesnym świecie coraz częściej akcentowany jest problem negatywnego wpływu wytworzenia przetoki jelitowej na stan emocjonalny pacjentów. Pokonywanie trudności wynikających z choroby wymaga ogromnej woli walki i wiary w efektywność leczenia. Chorzy, jak większość ludzi w chwili potencjalnego zagrożenia, uruchamiają odruch obronny w formie tłumienia emocji, co jak wynika z szeregu badań naukowych, wpływa negatywnie na jakość życia człowieka. Dlatego też zdolność wyrażania swoich uczuć uznawana jest za jedną z głównych metod radzenia sobie w sytuacjach kryzysowych, do jakich należy zachorowanie na raka jelita grubego. Cel pracy: Ocena zapotrzebowania na pomoc w zakresie sfery psychicznej oraz poziomu kontroli emocji chorych na raka jelita grubego po wyłonieniu stomii jelitowej w zależności od wybranych czynników demograficznych. Materiał i metody : Badania przeprowadzano w latach 2012 i 2013 wśród 50 członków Łódzkiego Stowarzyszenia Stomijnego przy użyciu Skali kontroli emocji oraz Listy oczekiwań pacjenta. Wyniki: Wyniki badania wskazują, że wiek, płeć, poziom wykształcenia i miejsce zamieszkania mają duży wpływ na poziom kontroli negatywnych emocji (p < 0,05). Zapotrzebowanie na wsparcie emocjonalne różni się w zależności od okresu leczenia. Pacjenci w wieku 60–69 lat większy nacisk kładą na troskę i współczucie, natomiast pacjenci nieco starsi oczekują przede wszystkim wsparcia emocjonalnego. Najliczniejsza grupa badanych (f 1 = 0,7) uzyskała wsparcie emocjonalne ze strony rodziny, drugą dość liczną grupę stanowią pacjenci, którzy otrzymali wsparcie od personelu medycznego (f 1 = 0,5). Niepokojąco mała liczba chorych (f 1 = 0,08) otrzymała wsparcie ze strony psychologów. Wnioski: Zapotrzebowanie na wsparcie emocjonalne jest wyższe w okresie pooperacyjnym niż przedoperacyjnym. Im starszy wiek pacjenta, tym oczekiwanie na wsparcie emocjonalne wzrasta. Wraz z wiekiem rośnie także poziom tłumienia negatywnych emocji. Więcej wsparcia psychicznego oczekują kobiety. Pacjenci zamieszkujący miasto posiadają większą zdolność tłumienia negatywnych emocji. Im wyższy poziom wykształcenia, tym poziom tłumienia negatywnych emocji jest niższy.