Zespół pawiana. Symetryczna, wyprzeniowa i zgięciowa osutka wywołana lekiem - Omulecki, Anastazy; Olejniczak-Staruch, Irmina; Torzecka, Jolanta Dorota (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Wprowadzenie. Zespół pawiana to rzadka jednostka chorobowa, którą po raz pierwszy opisali Andersen i wsp. w 1964 r. Charakteryzuje się pojawieniem zmian rumieniowych na pośladkach oraz w okolicach wyprzeniowych i zgięciowych po parenteralnym wprowadzeniu alergenu. Cel pracy . Przedstawienie przypadku zespołu pawiana – symetrycznej, wyprzeniowej i zgięciowej osutki wywołanej lekiem. Opis przypadku. Mężczyzna, lat 71, ze zmianami rumieniowymi w okolicach wyprzeniowych. Przez 11 tygodni był bez skutku leczony preparatami przeciwgrzybiczymi i glikokortykosteroidowymi. W wywiadzie ustalono, że wystąpienie objawów chorobowych zbiegło się w czasie z podjętym przed tygodniem leczeniem przerostu prostaty preparatem zawierającym terazosynę. Na podstawie wywiadu i obrazu klinicznego rozpoznano zespół pawiana – symetryczną, wyprzeniową i zgięciową osutkę wywołaną lekiem. Potwierdzeniem rozpoznania było ustąpienie zmian w ciągu kilku dni po odstawieniu leku. Wnioski. Stany zapalne w okolicach wyprzeniowych, oprócz innych ogólnie znanych czynników wywoławczych, mogą być wynikiem odczynu polekowego.