Łuszczyca a narząd wzroku - Owczarczyk-Saczonek, Agnieszka; Placek, Waldemar; Wilczek, Dariusz (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Związek pomiędzy występowaniem zmian łuszczycowych a zaburzeniami dotyczącymi narządu wzroku znany jest od dawna, szczególnie w przypadku łuszczycowego zapalenia stawów. Objawy oczne dotyczą około 10% pacjentów i mogą się manifestować jako zapalenie spojówek, zespół suchego oka, zapalenie błony naczyniowej oka. Zapalenie błony naczyniowej oka częściej obserwuje się u pacjentów z łuszczycowym zapaleniem stawów (7–25%). Okazuje się, że stosowana powszechnie w leczeniu łuszczycy PUVA-terapia nie zawsze zwiększa znacznie ryzyko wystąpienia zaćmy, ale psoraleny i leczenie glikokortykosteroidami mogą wpływać na rozwój zmętnienia soczewki i z tego powodu podczas PUVA-terapii należy u pacjentów stosować ochronę oczu. Dermatolodzy powinni pamiętać o skutkach ubocznych innych stosowanych terapii. Trzeba zachować ostrożność podczas przepisywania glikokortykosteroidów z powodu możliwości rozwoju jaskry steroidozależnej, retinoidów z powodu możliwości wystąpienia światłowstrętu, zapalenia spojówek, zapalenia rogówki i zespołu suchego oka. Ze względu na poważne konsekwencje nieleczonych zaburzeń dotyczących narządu wzroku dermatolog powinien zwracać uwagę na objawy oczne u pacjentów z łuszczycą. Prawidłowa współpraca pomiędzy okulistami i dermatologami ma na celu szybkie rozpoznanie pierwszych objawów choroby i monitorowanie narządu wzroku u chorych na łuszczycę.