Opis przypadkuRuchy lustrzane – przegląd piśmiennictwa i opis przypadku - Kiławiec, Anna; Wójcik, Jan; Żur-Wyrozumska, Kamila; Probosz, Karolina; Otfinowski, Janusz (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2013)
Ruchy lustrzane (zwierciadlane) są ruchami mimowolnymi naśladującymi ruchy wykonywane przez przeciwstawną kończynę. Mogą być fizjologiczne oraz patologiczne – towarzyszą wadom wrodzonym, schorzeniom neurologicznym i psychiatrycznym. W artykule opisano przypadek mężczyzny po urazie czaszkowo-mózgowym, w wyniku którego doznał krwotoku śródmózgowego prawej półkuli mózgu. Po urazie u pacjenta wystąpiły ruchy mimowolne w postaci ruchów zwierciadlanych kończyn, głównie kończyn górnych. Pacjenta poddano skojarzonej rehabilitacji, która miała na celu nie tylko zmniejszenie deficytów motorycznych, lecz także łagodzenie ruchów mimowolnych. Po leczeniu rehabilitacyjnym uzyskano poprawę stanu neurologicznego pacjenta.