Ćwiczenia fizyczne u kobiet po menopauzie - Piotrowska, Sylwia; Majchrzycki, Marian (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Menopauza jest procesem naturalnym dla każdej kobiety. Zmiany psychiczne i fizyczne towarzyszące temu procesowi mogą pojawić się dużo wcześniej i trwać jeszcze długo po menopauzie. U niektórych kobiet objawy są łagodne, u innych mogą być znacznie nasilone. Ćwiczenia fizyczne mają korzystny wpływ na zmiany zachodzące w organizmie kobiety po menopauzie. Pomagają znacząco obniżyć stężenie trójglicerydów, stężenia glukozy i insuliny. Dzięki nim ulega obniżeniu ciśnienie tętnicze oraz wskaźnik masy ciała. Mają korzystny wpływ na wzrost krążenia mózgowego i stężenia frakcji HDL cholesterolu. Średnia gęstość kości u osób ćwiczących jest wyższa niż u osób nieaktywnych. Dzięki modyfikacjom, jakie wprowadza aktywność fizyczna w organizmie kobiety, łatwiej jest walczyć z otyłością, osteoporozą i ich następstwami. Ćwiczenia fizyczne zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, zachorowania na nowotwór piersi i endometrium. Obniżona przez zaburzenia powodowane menopauzą i procesami starzenia się organizmu jakość życia wzrasta u osób aktywnych. Zaleca się, by każda kobieta po menopauzie podjęła aktywność fizyczną w wolnym czasie.