Wybrane aspekty zmian chorobowych jamy ustnej kobiet w wieku menopauzalnym - Petkowicz, Beata; Piotrkowicz, Jakub; Szeszko, Łukasz; Banakiewicz, Katarzyna; Zieliński, Paweł (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Wstęp: Podczas okresu klimakterium w organizmie kobiety zachodzą liczne zmiany hormonalne i biologiczne, dotyczące szczególnie metabolizmu hormonów steroidowych. Zważywszy na obecność receptorów estrogenowych także w jamie ustnej, zaburzenia w poziomie hormonów wpływają bezpośrednio na stan błony śluzowej. Cel pracy: Ocena zmian w jamie ustnej kobiet w wieku około- i menopauzalnym. Praca przedstawia praktyczne informacje dla lekarzy pierwszego kontaktu i lekarzy dentystów mających pod opieką pacjentki w okresie klimakterium. Materiał i metody: Głównym materiałem do badań jest menopauza i towarzyszące jej zmiany w jamie ustnej oraz wpływ hormonalnej terapii zastępczej na podstawie przeglądu piśmiennictwa. Wyniki : Zmiany w jamie ustnej są częstym problemem dotykającym kobiety w okresie klimakterium. Głównymi objawami okresu przed- i pomenopauzalnego są: zespół piekących ust, zmiany błony śluzowej jamy ustnej i kandydoza, przy towarzyszących objawach ogólnoustrojowych. Histologicznie budowa błony śluzowej jamy ustnej i błony śluzowej pochwy są zbliżone, dlatego też patologia zmian ma wspólne pochodzenie. Hormonalna terapia zastępcza stosowana w zaburzeniach ginekologicznych pozwala łagodzić objawy chorobowe również w jamie ustnej. Wnioski : Kobiety w wieku okołomenopauzalnym powinny być objęte opieką zarówno lekarza ginekologa, jak i lekarza dentysty.