Witamina D – moda czy rzeczywiste korzyści? - Sobstyl, Małgorzata; Tkaczuk-Włach, Joanna; Sobstyl, Jacek; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Powszechnie znane jest korzystne działanie suplementacji witaminą D na układ kostny. Badania naukowe ostatnich lat donoszą o pozytywnym wpływie witaminy D na wiele chorób układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego, układu mięśniowego, chorób metabolicznych i nowotworów (piersi, jelita grubego, prostaty). Prawidłowa podaż witaminy D mierzona jest stężeniem 25(OH)D w surowicy. U osób dorosłych wartość powinna oscylować między 30 a 80 ng/ml. Profilaktyczna dawka witaminy D dla osób dorosłych wynosi 800–1000 IU/dobę. Zaleca się stosowanie jej od października do marca oraz w miesiącach letnich, kiedy synteza endogenna i podaż pokarmów nie pokrywają dziennego zapotrzebowania na witaminę D.