Cardiac surgeryEmergency reoperation after open heart surgery: ten years of experience - Yüksel, Volkan; Huseyin, Serhat; Canbaz, Suat; Ege, Turan; Sunar, Hasan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wstęp: Krwawienie pooperacyjne jest istotnym powikłaniem po operacjach na otwartym sercu. Resternotomia w celu zatrzymania krwawienia jest istotnym źródłem śmiertelności i chorób. Cel pracy: Celem pracy było zidentyfikowanie częstych miejsc krwawienia po operacjach na otwartym sercu oraz przedstawienie wyników w tym zakresie. Materiał i metody : Pomiędzy styczniem 2003 r. a styczniem 2013 r. autorzy niniejszej pracy przeprowadzili 2286 operacji na otwartym sercu. Reoperacja w celu zatrzymania krwawienia wykonywana była w wypadku krwawienia przekraczającego 3 ml/kg m.c./godz. w ciągu pierwszych 3 godzin, nieustającego krwawienia powyżej 200 ml/godz. lub klinicznych objawów tamponady. Wszystkie reoperacje wykonywano w bloku operacyjnym. Dane dotyczące pacjentów oraz miejsc krwawienia zostały zapisane. Wyniki: Reoperacji ze względu na krwawienie lub tamponadę zostało poddanych 98 pacjentów (4,3%). Przyczyny krawienia inne niż operacyjne zaobserwowano u 44 pacjentów (44,9%). Głównymi miejscami krwawienia były: lewa gałąź boczna tętnicy piersiowej wewnętrznej (17,4%) oraz gałąź boczna przeszczepu żyły odpiszczelowej (13,3%). Zmarło 13 pacjentów (13,3%). Wnioski : Pilne reoperacje ze względu na krwawienie lub tamponadę po operacjach na otwartym sercu stanowią poważny problem. Wysoki odsetek ponownie operowanych wynikał z błędów technicznych przy pobieraniu materiału do przeszczepów. Czynników hematologicznych powodujących krawienie nie da się wyeliminować, ale można zmniejszyć liczbę poprawialnych przyczyn, które zazwyczaj zależne są od chirurga. Powinno to przyczynić się do zmniejszenia śmiertelności oraz występowania chorób po operacjach na otwartym sercu.