Thoracic surgeryComparison of the effects of pleurodesis induced by talc and hydrogen peroxide - Eser, Irfan; Gunay, Samil; Kurkcuoglu, Ibrahim Can (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wstęp: Wysięk opłucnowy ma miejsce wtedy, gdy w przestrzeni między opłucną ścienną a opłucną trzewną zgromadzi się płyn. Może to nastąpić zarówno w wyniku zwiększonej produkcji płynu, jak i jego zmniejszonej absorbcji. Przyczyny wysięku płucnego można podzielić na łagodne i złośliwe. Terapia wysięku płucnego spowodowanego chorobą złośliwą polega głównie na leczeniu paliatywnym oraz, w większości przypadków, zastosowaniu pleurodezy. Środki chemiczne używane w pleurodezie powodują stan zapalny, który prowadzi do adhezji błon opłucnej. Celem pracy była analiza działania zapalnego nadtlenku wodoru (H 2 O 2 ) jako środka do pleurodezy. Materiał i metody : Eksperyment przeprowadzono na 10 królikach nowozelandzkich płci męskiej. W celu zmniejszenia liczby zwierząt użytych w badaniu pleurodezę przeprowadzono na obu połowach tułowia królików. Zwierzęta podzielono na dwie grupy. W pierwszej grupie do każdej połowy klatki piersiowej 5 królików (w sumie 10 jam opłucnych) wprowadzono roztwór talku w 0,9-procentowej soli fizjologicznej. W drugiej grupie do każdej połowy klatki piersiowej 5 królików (w sumie 10 jam opłucnych) wprowadzono roztwór 3-procentowego nadtlenku wodoru (H 2 O 2 ) w 0,9-procentowej soli fizjologicznej. Wyniki: Zaślepione badania makroskopowe i mikroskopowe zostały przeprowadzone przez jednego patologa przy użyciu metody punktacji proponowanej przez Kaya i wsp. W badaniu makroskopowym stopień 1. adhezji wystąpił tylko w grupie H 2 O 2 . Stopień 2. adhezji uzyskano w 4 jamach opłucnych w grupie H 2 O 2 i 5 w grupie talku. Stopień 3. adhezji stwierdzono w 3 przypadkach w grupie H 2 O 2 i 6 w grupie talku. W badaniu mikroskopowym stopień 1. adhezji wystąpił tylko w grupie H 2 O 2 . Stopień 2 adhezji uzyskano w 4 przypadkach w grupie H 2 O 2 i w 1 przypadku w grupie talku. Stopień 3 adhezji był podobny w obu grupach. Jeżeli jednak chodzi o zapewnianie adhezji stopnia 4., talk okazał się skuteczniejszy niż H 2 O 2 . Wyniki : Ustalono, że wprowadzenie talku do jamy opłucnej zapewniało wyższy stopień adhezji, jednak H 2 O 2 rozprowadzał się bardziej równomiernie. H 2 O 2 to środek chemiczny o podobnym działaniu do talku przy zastosowaniu w pleurodezie, zapewniający jednak bardziej równomierne rozprowadzenie po powierzchni opłucnej. Jest on również tani oraz łatwy do uzyskania i zastosowania.