Case reportsSuccessful surgical repair of a chronic left ventricular pseudoaneurysm - Wdowiak-Okrojek, Katarzyna; Lipiec, Piotr; Szewczyk, Monika; Lubiński, Andrzej; D. Kasprzak, Jarosław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Pacjent, 53 lata, dotychczas przewlekle nieleczony, został przyjęty do Kliniki Kardiologii z powodu epizodu bólu w klatce piersiowej z elektrokardiograficznymi cechami przebytego zawału serca. Markery martwicy nie były podwyższone, ale badanie echokardiograficzne ujawniło duży tętniak z podejrzeniem przerwania ściany mięśnia lewej komory, wytapetowany skrzepliną, oraz istotnie obniżoną funkcję skurczową lewej komory oszacowaną na 23%. W badaniu metodą rezonansu magnetycznego potwierdzono obraz tętniaka rzekomego. Włączono leczenie niewydolności serca i pacjent w stanie stabilnym został wypisany. Po konsultacji kardiochirurgicznej, pomimo znacznego ryzyka związanego z wykonaniem zabiegu, pacjent został zakwalifikowany do rekonstrukcji lewej komory. Operację wykonano metodą Menicantiego z wszyciem łaty z osierdzia wołowego, uzyskując optymalny efekt zabiegu. Po kilkunastotygodniowym okresie rekonwalescencji pacjent stawił się na kontrolne badanie echokardiograficzne, podczas którego frakcję wyrzutową lewej komory oceniono na 35%.