Case reportsCardiac lymphangioma - Biskupski, Andrzej; Waligórski, Szymon; Mokrzycki, Krzysztof; Listewnik, Mariusz; Biskupska, Klaudia; Kram, Andrzej; Domagała, Wenancjusz; Brykczyński, Mirosław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Lymphangioma to bardzo rzadki, pierwotny nowotwór serca. Rozpoznawany jest zwykle przypadkowo w badaniach autopsyjnych. Do tej pory wydano zaledwie kilkanaście publikacji dotyczących tego nowotworu. W pięciu przypadkach rozpoznano go przypadkowo, w pozostałych dawał objawy kliniczne. Wynikały one z ucisku na struktury serca lub z zaburzonego przepływu krwi przez serce. Najczęściej były to objawy niewydolności krążenia i zaburzenia rytmu serca. W diagnostyce najbardziej przydatne jest badanie echokardiograficzne przezklatkowe i przezprzełykowe (TTE, TEE), które obrazuje guz wraz z efektem hemodynamicznym. Ostateczne rozpoznanie ustalane jest zwykle na podstawie badania histopatologicznego preparatu po jego operacyjnym usunięciu. Leczeniem z wyboru jest chirurgiczne wycięcie guza. W pracy przedstawiono przypadek lymphangioma, który był zlokalizowany w świetle prawego przedsionka i powodował znaczne utrudnienie napływu krwi do prawej komory, co było przyczyną niewydolności krążenia. Omówiono także wszystkie znane opisy przypadków tego nowotworu, które dotyczyły serca.