Case reportsIncomplete pentalogy of Cantrell: a case report - Gunay, Celalettin; Cingoz, Faruk; Yesil, Fahri Gurkan; Guler, Adem; Celik, Turgay (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Operacje wrodzonych wad serca u dorosłych wciąż zajmują istotne miejsce w chirurgii serca i naczyń. Ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej ( atrial septal defect – ASD) jest najczęściej obserwowanym ubytkiem serca w tej grupie schorzeń; może być on też powiązany z różnymi anomaliami. W poniższym artykule prezentujemy przypadek pacjenta z ASD, u którego zdiagnozowano pentalogię Cantrella – rzadki zespół wrodzonych malformacji. Do jego składowych należą: ubytek w linii środkowej ściany brzusznej w okolicy nadpępkowej, ubytek w dolnej części mostka, ubytek przeponowej części osierdzia, przednia przepuklina przeponowa oraz wrodzone wady serca. W przypadku braku współwystępowania innych ciężkich anomalii u pacjentów z pentalogią Cantrella, przedoperacyjna echokardiografia przezklatkowa ( transthoracic echocardiography – TTE) może nie wystarczyć do wykrycia wrodzonych ubytków. Dlatego tak istotne jest zastosowanie innych modalności obrazowania w celu poprawnego zdiagnozowania tych pacjentów.