History of cardiac and thoracic surgery The beginnings of thoracic surgery in Poland – a resection of an enormous tumor of the clavicle in Gdañsk in 1730 - Zielinski, Jacek; Jaworski, Radoslaw; Irga-Jaworska, Ninela; Haponiuk, Ireneusz; Jaskiewicz, Janusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
W artykule przedstawiono historię choroby pacjenta, który w 1730 roku zgłosił się do gdańskiego chirurga Ludolfa Remmersa z ogromnym guzem obojczyka. Po badaniu i konsultacji z innymi chirurgami Remmers podjął decyzję o przeprowadzeniu operacji. Jej dokładny opis i przebieg okresu pooperacyjnego znany jest dzięki rozprawie będącej swoistą dokumentacją choroby. Autorem rozprawy jest Paul Heinrich Moehring, niemiecki lekarz, botanik i ornitolog, który w 1729 r. rozpoczął studia anatomiczno-medyczne w Gdańskim Gimnazjum Akademickim. Będąc obecny podczas zabiegu, Moehring wybrał tę operację jako temat rozprawy, którą przedstawił na publicznym egzaminie, kończącym jego gdańską edukację.