Drugie dno - Kozierkiewicz, Adam (Menedżer Zdrowia, 2013)
W planie finansowym na 2014 r. NFZ przeznaczył 367 mln zł na medyczną opiekę transgraniczną. Kwota ta powinna wystarczyć, jeśli skutki dyrektywy rzeczywiście nie obejmą refundacji kosztów usług wykonanych w kraju. Jeśli jednak różne traktowanie świadczeniodawców zagranicznych i krajowych zostałoby zakwestionowane przez Trybunał Konstytucyjny, konsekwencje finansowe dla NFZ będą znacznie większe.