Doświadczenie choroby nowotworowej jako źródło pozytywnych zmian osobowości - Chorzela, Marta (Psychoonkologia, 2013)
Wstęp: Choroba nowotworowa jest sytuacją niezwykle trudną, stanowiącą zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Sytuacją, w której człowiekowi zostaje odebrana normalność życia. Oczekiwałoby się w takim przypadku głównie słów wściekłości na chorobę, rozpaczy, strachu przed przyszłością, w której od momentu diagnozy już nigdy nie będzie pewności, ale kiedy spotykamy się z osobami, które doświadczyły choroby nowotworowej, często widzimy, że prezentują zupełnie inną postawę. Doświadczenie choroby nowotworowej staje się dla nich źródłem pozytywnych zmian osobowości (wzrostu posttraumatycznego). Na gruncie polskim badania dotyczące pozytywnych zmian osobowości u młodych osób dorosłych, które w dzieciństwie doświadczyły choroby nowotworowej, nie były prowadzone. Autorów innych prac interesowały głównie negatywne zmiany osobowości. Cel pracy: Ocena zmian osobowości u młodych dorosłych, którzy chorowali w dzieciństwie na chorobę nowotworową. Materiał i metody : Grupę badawczą stanowiło 12 osób, które w dzieciństwie przebyły chorobę nowotworową, a obecnie jako młode osoby dorosłe są zdrowe. Badania przeprowadzono za pomocą Skali oceny własnej choroby (S. Steuden, K. Janowski) i Mapy biograficznej (A. Misztal). Osoby badane dokonywały oceny poznawczej własnej choroby i tworzyły mapę biograficzną odnośnie dwóch okresów: w czasie trwania choroby i po wyleczeniu. Wyniki: Po leczeniu badane osoby w porównaniu z czasem trwania choroby częściej oceniały własną chorobę jako wartość niż jako zagrożenie, przeszkodę/stratę lub krzywdę. Stwierdzono również zmianę tożsamości z ofiary na tego, kto skutecznie przeciwstawił się chorobie, występowanie bardziej dojrzałych relacji społecznych, zmiany w systemie wartości, wzrost empatii i rozwój duchowy. Wnioski: Wyniki badań wykazały, że doświadczenie choroby nowotworowej w dzieciństwie może być źródłem pozytywnych zmian osobowości.