Ocena wartości klinicznej dydrogesteronu w hormonalnej terapii zastępczej - Stachowiak, Grzegorz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Dydrogesteron jest wysoce selektywnym progestagenem, pozbawionym wielu objawów ubocznych charakterystycznych dla tej grupy leków. Autorzy przedstawili kliniczne i metaboliczne skutki zastosowania dydrogesteronu u kobiet menopauzalnych w kontekście ryzyka raka sutka, kontroli krwawień macicznych, wpływu na endometrium, profil lipidowy i ryzyko chorób układu krążenia oraz gęstość mineralną kości. Korzystny wpływ na wyżej wymienione parametry świadczy o tym, że dydrogesteron jest dobrą alternatywą dla innych progestagenów stosowanych w ramach hormonalnej terapii zastępczej.