Endometrioza – co nowego - Bednarowska-Flisiak, Alicja; Bińkowska, Małgorzata; Dębski, Romuald (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2004)
Endometrioza, pomimo że odkryta ponad 100 lat temu, nadal pozostaje chorobą bardzo tajemniczą. Definicja endometriozy zakłada obecność endometrium (gruczołów i podścieliska) poza jamą macicy. Co roku z powodu endometriozy hospitalizowane są 4 na 1 000 kobiet w przedziale wieku 15–64 lat; to więcej niż liczba kobiet przyjmowanych do szpitali z powodu raka piersi. Bolesność w okresie miesiączki oraz dyspareunia to najbardziej typowe objawy endometriozy. Nie ma jednak korelacji pomiędzy nasileniem bolesności a rozległością zmian chorobowych. Silna bolesność jest charakterystyczna tylko dla głęboko naciekającej postaci endometriozy. Trwają intensywne badania, mające ustalić patogenezę endometriozy, jej naturalny przebieg, prawdziwą częstość pojawiania się w populacji, a także metody diagnostyczne, którymi można by się posłużyć podejrzewając ją u kobiet leczonych z powodu niepłodności lub przewlekłego bólu w miednicy mniejszej.