Czynniki zdrowotne u kobiet po mastektomii - Pacian, Anna; Kulik, Teresa Bernadetta; Skórzyńska, Hanna; Chruściel, Paweł; Stefanowicz, Agata; Dąbrowska, Agnieszka (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2013)
Wstęp: Potrzeba zachowań prozdrowotnych pojawia się najczęściej w sytuacjach zmiany życiowej, choroby lub zwiększonego ryzyka zachorowania. Choroba nowotworowa powoduje zwykle zaniechanie bądź ograniczenie dotychczasowej aktywności życiowej. Zachowania prozdrowotne są jednym z niezbędnych warunków powrotu do sprawności. Polska należy do grupy krajów o średniej zapadalności na nowotwór piersi, jednak poziom świadomości profilaktyki w tym zakresie wciąż jest niedostateczny. Mastektomia jest zabiegiem obciążającym dla kobiety zarówno somatycznie, jak i psychicznie, a nowa sytuacja wymusza zmianę dotychczasowego trybu życia. Cel pracy: Ocena uwarunkowań zdrowia wśród kobiet po mastektomii. Materiał i metody : Materiał badawczy zebrano, wykorzystując narzędzia standaryzowane: Inwentarz zachowań zdrowotnych oraz Listę kryteriów zdrowia. Badania przeprowadzone zostały wśród 104 kobiet po radykalnym leczeniu raka piersi. Wyniki: Dominującym rodzajem zachowań zdrowotnych były zachowania profilaktyczne (M = 3,72), zaś najniżej ocenianym: prawidłowe nawyki żywieniowe (M = 3,01). Wykazano istnienie różnic w wartościowaniu zdrowia przez respondentki w zależności od badanych cech demograficznych. Wnioski : Respondentki osiągnęły ogólny wynik zachowań zdrowotnych na poziomie ponadprzeciętnym (M = 86,09). Zaobserwowano istnienie związku cech demograficznych z preferowanymi zachowaniami zdrowotnymi pomiędzy poziomem wykształcenia (r s = –0,22) oraz czasem trwania choroby (r s = 0,24). Największą wartość respondentki przypisywały zdrowiu rozumianemu jako stan (M = 1,36), a nie jako wynik świadomych działań oraz utożsamiały je z umiejętnością cieszenia się z życia.