Ziarniniak obrączkowaty uogólniony, postać perforująca w bliźnie u chorej na cukrzycę typu 2 - Maciejowska, Judyta; Pasternak, Katarzyna; Leśniak, Małgorzata; Jaworek, Andrzej; Dyduch, Grzegorz; Wojas-Pelc, Anna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Wprowadzenie. Ziarniniak obrączkowaty jest przewlekłą, łagodną chorobą zapalną skóry o wciąż nieznanej etiopatogenezie. Nadal dyskusyjny jest związek choroby z cukrzycą zarówno typu 1, jak i 2. W bazie danych PubMed z ostatnich pięciu lat znajduje się opis jednego przypadku chorej z rozpoznaniem postaci perforującej ziarniniaka obrączkowatego oraz dwóch przypadków współwystępowania cukrzycy i ziarniniaka obrączkowatego. Cel pracy . Opis przypadku współwystępowania postaci perforującej ziarniniaka obrączkowatego uogólnionego w bliźnie po operacji pęcherzyka żółciowego oraz cukrzycy typu 2. Opis przypadku. Chora 63-letnia, z 3-letnim wywiadem dotyczącym obecności zmian skórnych i cukrzycą typu 2 została przyjęta na oddział dermatologiczny w celu leczenia i szczegółowej diagnostyki. Na skórze stwierdzono rozsiane, monetarne ogniska rumieniowo-naciekowe o układzie obrączkowatym. W bliźnie po operacji usunięcia pęcherzyka żółciowego obecne były zmiany rumieniowo-naciekowe z drobnymi owrzodzeniami i zanikiem. Zmiany o podobnej morfologii z licznymi punktowymi ubytkami naskórka pokrytymi strupem stwierdzono w bliźnie po drenie. Rozpoznanie potwierdzono w badaniu histopatologicznym, a następnie zintensyfikowano leczenie diabetologiczne w celu wyrównania nieuregulowanej cukrzycy. W przebiegu zastosowanej terapii stwierdzono unormowanie stężenia glukozy we krwi oraz częściową remisję zmian skórnych. Wnioski. Szczegółowe badania w kierunku cukrzycy powinny być obligatoryjnym elementem diagnostyki u pacjentów z rozpoznanym ziarniniakiem obrączkowatym.