Ultrasonografia w dermatologii - Preibisz, Łukasz; Kamiński, Maciej; Pietrzak, Jakub (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Artykuł przedstawia przegląd możliwości, jakie daje ultrasonografia (USG) o wysokiej częstotliwości w praktyce klinicznej. Fizyczne uwarunkowania tej techniki powodują, że nadaje się ona zasadniczo do obrazowania skóry i umożliwia obserwowanie odbić od warstw tkanek tworzących skórę oraz niektórych zmian chorobowych w nich zachodzących. Zaprezentowane zostały przykładowe badania wykonywane w przypadkach twardziny ograniczonej, obrazy mikrosonograficzne i parametry istotne diagnostycznie. Parametry te mogą być zmierzone na obrazach i stanowić punkt wyjścia dla obiektywnych metod diagnostycznych wspomaganych komputerowo.