Percepcja rzadkiej choroby onkologicznej dziecka w kolejnych rzutach choroby – analiza przypadku - Szulman-Wardal, Aleksandra; Zdolska-Wawrzkiewicz, Anna (Psychoonkologia, 2013)
Niniejsze rozważania dotyczą obrazu choroby onkologicznej dziecka w percepcji matki. Opisany przypadek jest szczególny, gdyż po raz pierwszy w 2004 r. zdiagnozowano u dziecka pojedynczy rzekomobrodawkowy guz trzustki (w tamtym czasie wśród dzieci w Polsce były tylko trzy przypadki), który został usunięty operacyjnie. Niestety pod koniec 2008 r. stwierdzono wznowę i na początku kolejnego roku przeprowadzono reoperację polegającą na niecałkowitej resekcji trzonu i ogona trzustki oraz podjęto decyzję o leczeniu eksperymentalnym w postaci 12 cykli chemioterapii. To traumatyczne doświadczenie pozostawiło niezatarte piętno u matki dziecka na jej obrazie utraconego zdrowia. Obraz choroby w postaci aktualnej, retrospektywnej i probabilistycznej został zbadany skalą ACL H.B. Gougha i A.B. Heilbruna, a uzyskane wyniki porównano ze sobą.