Quo vadis - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2013)
Polska medycyna została kompletnie pozbawiona nadzoru merytorycznego nad usługami medycznymi. Nie mamy terytorialnej, merytorycznej instytucji koordynującej, wyznaczającej trendy i priorytety w ochronie zdrowia. Z drugiej strony polska medycyna zaczyna być ekstensywna – stać nas na niepotrzebne hospitalizowanie chorych.