Konfederacja zdrowotna - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2013)
Skąd czerpać wzorce postępowania, gdy władza nie spełnia naszych oczekiwań? Można z PRL – wyjść na ulice, licząc, że władza nie użyje siły. Jeżeli jednak sięgniemy do historii, do najlepszych lat Polski, możemy znaleźć zdecydowanie ciekawsze przykłady. W Rzeczypospolitej przed 1795 r. dysponowano narzędziem, które pozwalało całkowicie zgodnie z prawem przeciwstawić się władzy. Była nim konfederacja.