Stopa porażki - Boruszkowska, Agnieszka (Menedżer Zdrowia, 2013)
Na zespół stopy cukrzycowej cierpi co 15. chory na cukrzycę. Niestety, u wielu z nich konieczna jest amputacja. Diabetolodzy mówią wprost – to porażka systemu zdrowotnego. W Polsce na 100 tys. mieszkańców wykonuje się rocznie aż osiem amputacji z powodu stopy cukrzycowej, tymczasem w Danii dwie, a w Hiszpanii i Holandii po jednej.