Bomba z opóźnionym zapłonem - Murkowski, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2013)
Niepokojące jest to, że komercjalizacja nie objęła flagowych jednostek systemu opieki zdrowotnej, jakimi są szpitale kliniczne, których organem założycielskim są uczelnie medyczne. A przecież mankamenty szpitali działających w formule SPZOZ są powszechnie znane. SPZOZ jest hybrydą formalnoprawną z pozorną samodzielnością i olbrzymią inercją działania.