Prawny łamaniec - Masełbas, Wojciech (Menedżer Zdrowia, 2013)
Co roku w krajach Unii Europejskiej rozpoczyna się ok. 4,5 tys. badań klinicznych. Jedynie 60 proc. z nich sponsorowane jest przez przemysł farmaceutyczny, pozostałe organizują i opłacają instytuty badawcze, wydziały medyczne uniwersytetów, fundacje, stowarzyszenia i indywidualni badacze. W Polsce zaledwie co setny z 450 realizowanych rocznie projektów nie jest sponsorowany przez firmę farmaceutyczną lub biotechnologiczną.