Onychopapilloma – rzadki guz aparatu paznokciowego - Sobjanek, Michał; Michajłowski, Igor; Pęksa, Rafał; Lakomy, Joanna; Nowicki, Roman (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Wprowadzenie. Onychopapilloma jest bardzo rzadko występującym, łagodnym guzem wywodzącym się z macierzy i łożyska aparatu paznokciowego. Onychopapilloma klinicznie objawia się jako erytronychia, wyjątkowo jako leukonychia lub melanonychia. Guz histologicznie charakteryzuje się dystalną podpłytkową hiperkeratozą, metaplazją macierzy oraz papilomatozą. Po zdjęciu płytki paznokciowej uwidaczniają się skeratynizowane, dobrze odgraniczone stożkowate masy guza. Patogeneza schorzenia jest nieznana, a chorobę leczy się wyłącznie chirurgicznie. Cel pracy. Przedstawienie nieopisywanego dotychczas w polskim piśmiennictwie medycznym przypadku onychopapilloma. Opis przypadku . Ogólnie zdrową, 32-letnią kobietę przyjęto do ośrodka autorów z powodu podłużnego, podpłytkowo zlokalizowanego guza prawego kciuka, manifestującego się jako erytronychia. Zmianę wycięto. W badaniu histopatologicznym potwierdzono rozpoznanie onychopapilloma. Wnioski . Onychopapilloma jest rzadkim schorzeniem aparatu paznokciowego o niecharakterystycznym obrazie klinicznym. Guz wymaga różnicowania ze schorzeniami zapalnymi oraz nowotworami złośliwymi.