Rola zaburzeń hormonalnych tarczycy w nieprawidłowościach wzrostu włosów - Skrok, Anna; Kozłowska, Anna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Zaburzenia hormonalne tarczycy istotnie wiążą się z nieprawidłowościami wzrostu włosów. Zaburzenia na poszczególnych piętrach osi podwzgórze–przysadka–tarczyca prowadzą do braku równowagi hormonalnej – hipo- lub hipertyreozy. Niedobór lub nadmiar aktywnych biologicznie hormonów tarczycy wpływa na skórę i jej przydatki. Dla dermatologa najistotniejsze znaczenie mają autoimmunologiczne zapalenia tarczycy – choroba Gravesa-Basedowa i choroba Hashimoto, w których mogą występować określone zaburzenia wzrostu włosów. Najczęstszą nieprawidłowością jest nadmierna utrata włosów w mechanizmie telogenowym, ale zaburzenia hormonalne tarczycy mają również związek z łysieniem plackowatym (szczególnie u chorych z zespołem Downa) czy madarozą (utrata brwi, rzęs). Warte uwagi są także wynikające z powiązań pomiędzy genem hairless i hormonami tarczycy zaburzenia wzrostu włosów u dzieci z wrodzoną niedoczynnością tarczycy czy z zespołem atrichia with papular lesions. Istotne znaczenie ma ponadto wpływ leków stosowanych w chorobach tarczycy – zarówno syntetycznych hormonów tarczycy, jak i jodu czy tyreostatyków. Wiele różnych leków odgrywa rolę w zaburzeniach wzrostu włosów poprzez modyfikację gospodarki hormonalnej tarczycy (amiodaron, lit, beksaroten, propranolol czy prednizon). Stwierdzenie w skórze i jej przydatkach receptorów dla hormonów tarczycy, a także dla TSH i TRH udowodniło ścisłą zależność pomiędzy hormonami tarczycy i zaburzeniami wzrostu włosów. W badaniach na zwierzętach wykazano, że hormony tarczycy współgrają, łącznie z estradiolem i testosteronem, w regulacji aktywności mieszkowej i aplikowane miejscowo powodują wzrost proliferacji w mieszku i wydłużenie anagenu. Stwierdzono, że stymulacja receptorów dla TSH obecnych w elementach mezenchymalnych mieszka włosowego powoduje transkrypcję genów podobną jak w przypadku receptora dla TSH w komórkach tarczycy, jednak bez istotnego wpływu na namnażanie komórek. Znane są także dowody na ekspresję genów dla receptora TRH w mieszkach włosowych, co uzupełnia obecny w mieszku włosowym model układu regulacyjnego gospodarki hormonalnej tarczycy – jako dokładnie odwzorowujący układ osi podwzgórze–przysadka–tarczyca