Problemy skórne związane ze stosowaniem kosmetyków - Szybiak, Jagoda; Wiechuła, Danuta (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2013)
Szybki rozwój branży kosmetycznej i nowych technologii oraz moda na piękną i młodą skórę spowodowały, że kosmetyki stały się nieodzowne dla współczesnego społeczeństwa. Kosmetyki jako produkty codziennego użytku z definicji powinny spełniać funkcje ochronne, pielęgnujące oraz upiększające i – co najważniejsze – powinny być bezpieczne i nie zagrażać zdrowiu ludzi. Korzystny wpływ kosmetyków na skórę jest powszechnie znany i ceniony, mniej natomiast mówi się o niepożądanych reakcjach ubocznych i problemach skórnych, jakie one nierzadko powodują. W niniejszej pracy przedstawiono i omówiono reakcje niepożądane zachodzące najczęściej po zastosowaniu kosmetyków. Należą do nich: kontaktowe zapalenie skóry, pokrzywka kontaktowa, reakcje fotouczulające, trądzik kosmetyczny, zaburzenia barwnikowe. Przedstawiono objawy poszczególnych reakcji niepożądanych, ich patomechanizm oraz czynniki sprzyjające powstawaniu zmian. W pracy podano także przykłady składników kosmetyków najczęściej powodujących wymienione rodzaje problemów skórnych.