Cardiac surgeryA simple heart valve replacement technique which improves surgical time - Emrecan, Bilgin; Özcan, Ali Vefa; Özdemir, Ahmet Coşkun (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Cel: W piśmiennictwie opisano wiele technik wymiany zastawek serca. W niniejszym artykule przedstawiono metodę szybką i łatwą do przeprowadzenia. Materiał i metody: W okresie 2 lat 87 pacjentów ze stwierdzoną chorobą zastawki mitralnej, zastawki aortalnej lub obu tych zastawek przebyło operacje wymiany zastawek, które były przeprowadzane przez tego samego chirurga. W opisywanej metodzie zastawka bez uchwytu przymocowywana jest do chusty chirurgicznej po stronie chirurga przeprowadzającego operację. Pacjenci ze współistniejącymi patologiami chirurgicznymi zostali wyłączeni z badania. Utworzona została grupa kontrolna, składająca się z pacjentów operowanych w tym samym okresie przez różnych chirurgów. W czasie tych operacji protezy zastawek trzymane były przez asystentów. W operacjach przeprowadzonych w grupie kontrolnej użyto tradycyjnych technik szycia chirurgicznego. Wyniki : Średni wiek pacjentów wynosił 61,1 ±3,2 roku. Wymianę zastawki mitralnej przeprowadzono u 51 pacjentów, wymianę zastawki aortalnej przeprowadzono u 12 pacjentów, a u 24 pacjentów konieczna była wymiana obu tych zastawek. Czas trwania zaklemowania aorty wynosił 30,7 ±3,3 min dla wymiany zastawki mitralnej, 34,8 ±6,2 min dla wymiany zastawki aortalnej oraz 69,1 ±6,1 min dla wymiany obu zastawek. Czas trwania zaklemowania aorty był istotnie dłuższy przy zastosowaniu konwencjonalnej metody implantacji. Dyskusja : Opisana technika zapewnia wiele korzyści, takich jak skrócenie czasu niedokrwienia mięśnia sercowego, lepszy dostęp do pola operacyjnego, jak również łatwiejsza współpraca między chirurgiem i asystentem.