Niezwykła maska paraendokrynna raka płuca - Ścieszka, Maria; Ścieszka, Ewa (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2004)
Przedstawiono przypadek zespołu SIADH (zespół nieadekwatnej sekrecji hormonu antydiuretycznego) u 53-letniej pacjentki ze skrycie przebiegającym rakiem płuca. Zespół paranowotworowy w postaci SIADH, doprowadzający w przebiegu – na skutek wzmożonego wydzielania wazopresyny – do hiponatremii, u naszej pacjentki manifestował się objawami związanymi z obrzękiem komórek OUN: zaburzeniami psychicznymi, osłabieniem, wymiotami (maska nowotworu). Dwukrotny pobyt na oddziałach psychiatrycznych przesunął w czasie właściwe rozpoznanie. Autorzy podkreślają wagę znajomości objawów różnych zespołów paranowotworowych, w wyniku czego różne – wydaje się – mało specyficzne symptomy nasuną myśl o konieczności dalszej diagnostyki w kierunku procesu nowotworowego [11].