Thoracic surgeryEarly and late results of the Nuss operation for pectus excavatum – a single institution experience - Pawlak, Krystian; Zieliński, Paweł; Gabryel, Piotr; Gałęcki, Bartłomiej; Dyszkiewicz, Wojciech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Wstęp: Obecnie małoinwazyjna metoda Nussa jest powszechnie uznanym sposobem chirurgicznego leczenia klatki piersiowej lejkowatej. Celem pracy była ocena wyników leczenia operacyjnego klatki piersiowej lejkowatej metodą Nussa, ze szczególnym uwzględnieniem stosowanej techniki chirurgicznej. Materiał i metody : Od 2002 r. do 2010 r. u 622 pacjentów (średnia wieku 18,2 roku) wykonano zabieg operacyjny metodą Nussa z powodu klatki piersiowej lejkowatej. Jedną płytkę korekcyjną wszczepiono u 317 pacjentów, dwie płytki u 296, a trzy u pozostałych 9 pacjentów. Implanty usuwano po 2,5–3 latach. Wyniki: Dobre i bardzo dobre wyniki korekcji metodą Nussa uzyskano u 593 (95,3%) pacjentów. Nie obserwowano zgonów we wczesnym okresie pooperacyjnym. Przemijające i niegroźne dla życia powikłania wystąpiły w 213 (34,24%) przypadkach – najczęściej była to odma i płyn w opłucnej (22,5%). Asymetryczne i złożone deformacje klatki piersiowej lejkowatej, reoperacja po uprzednio wykonanym zabiegu korekcyjnym, czas operacji powyżej 60 min, wiek powyżej 18 lat, wszczepiona więcej niż jedna płytka korekcyjna oraz płeć męska miały znaczący wpływ na występowanie powikłań w okresie pooperacyjnym. Wnioski : 1. Małoinwazyjna metoda Nussa zapewnia bardzo dobre i długotrwałe wyniki w leczeniu klatki piersiowej lejkowatej. 2. Kontrola wideotorakoskopowa podczas implantacji płytek korekcyjnych może zapobiec ewentualnemu uszkodzeniu narządów śródpiersia. 3. U pacjentów poniżej 18. roku życia liczba powikłań jest znacznie niższa (p = 0,0025).