Anaesthesiology and intensive care Possibilities of modification of risk factors for ventilator-associated pneumonia in cardiac surgery patients - Wróblewska, Marta; Stępniak, Agata; Burnos, Zbigniew; Kania-Pudło, Marta; Leszczyński, Piotr; Hendzel, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
Pacjent poddawany operacji kardiochirurgicznej wymaga intensywnej opieki, której jakość może w dużym stopniu zminimalizować ryzyko wystąpienia powikłań pooperacyjnych w tej grupie chorych. Do czynników mających wpływ na zmniejszenie ryzyka respiratorowego zapalenia płuc (VAP) należy opieka nad pacjentem zaintubowanym i wentylowanym mechanicznie, utrzymywanie pacjenta w pozycji półleżącej z uniesieniem klatki piersiowej, żywienie enteralne, przeciwdziałanie kolonizacji jamy ustno-gardłowej oraz stosowanie sukralfatu zamiast antagonistów receptorów H2 w celu zobojętnienia kwasu żołądkowego w profilaktyce owrzodzeń stresowych żołądka. Tak jak w przypadku innych postaci zakażeń szpitalnych, podstawowym elementem zapobiegania VAP jest właściwa higiena rąk personelu medycznego.