Case reportsCan a psychiatrist be helpful for a cardiologist? - Pudlo, Robert; Szyguła-Jurkiewicz, Bożena; Piegza, Magdalena; Jaworska, Izabela; Matysiakiewicz, Jerzy; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2013)
W pracy przedstawiono cztery przypadki zaburzeń psychicznych u chorych kardiologicznych. Pierwsza opisana pacjentka była leczona z powodu zdekompensowanej niewydolności serca. Mimo poprawy obiektywnej zgłaszała szereg objawów imitujących niewydolność krążenia. Drugiej, z powodu bradykardii i bloku przedsionkowo-komorowego, wszczepiono sztuczny stymulator serca. Mimo to pacjentka odczuwała bardzo wyraźne osłabienie połączone z obniżonym nastrojem. Trzeci pacjent, z wieloletnią chorobą niedokrwienną serca, został poddany inwazyjnemu leczeniu zawału z dobrym skutkiem, a po kilku miesiącach przeżył nawrót dolegliwości, które sam interpretował jako stenokardialne. Ostatnia chora została skierowana z powodu duszności, zmęczenia i małej tolerancji wysiłku. We wszystkich opisanych przypadkach rozpoznano zaburzenia depresyjne lub depresyjno-lękowe i wdrożono leczenie psychiatryczne, uzyskując poprawę. Komentarz : We wszystkich przypadkach, mimo prawidłowego leczenia kardiologicznego i obiektywnej poprawy, utrzymywały się dolegliwości, które pogarszały jakość życia i mogły być przyczyną zbędnych badań diagnostycznych lub modyfikacji leczenia. Zwrócenie uwagi na psychopatologiczne elementy obrazu klinicznego pozwoliło na ustalenie rozpoznania zaburzeń psychicznych i skuteczne leczenie.